7.1
Agora (2009)

În Egiptul secolului 4, aflat sub cucerirea Imperiului Roman, revoltele religioase izbucnite pe străzile din Alexandria ajung şi la zidurile faimoasei biblioteci. Închisă între zidurile acesteia, Hypatia, astronom şi matematician de geniu, se luptă să salveze înţelepciunea Lumii Vechi cuprinsă în nepreţuitele comori literare, ajutată de discipolii săi.

7.7
300 (2006)

"300" este o evocare feroce a Bătăliei antice de la Termopile în care Regele Leonidas (Gerard Butler) şi 300 de spartani au luptat până la moarte împotriva lui Xerxes şi a armatei sale masive de persani. Înfruntând şanse de nebiruit, vitejia şi sacrificiul lor inspiră toti grecii să se unească împotriva duşmanului lor persan, lucru extrem de important pentru păstrarea democraţiei.

7.0
Troy (2004)

In Grecia antica, pasiunea unuia dintre cele mai celebre cupluri ale literaturii, Paris, Printul Troiei si Elena, Regina Spartei, genereaza un razboi care va devasta o civilizatie.

8.4
Gladiator (2000)

Marele general roman Maximus a condus din nou legiunile spre victorie pe câmpul de luptă. Odată terminat războiul, Maximus se gândeşte să se întoarcă acasă, la soţia şi la fiul său. Cu toate acestea, muribundul împărat Marcus Aurelius mai are încă o sarcină pentru general: să-i transmită puterea.

5.4
Alexander (2004)

Un rege razboinic neinfricat, plin de ambitia, curajul si aroganta tineretii, care si-a condus trupele coplesite numeric impotriva imenselor armate persane.

9.0
Rome (2005-2007)

Este anul 52 I.C. Pentru patru sute de ani de la fondarea Republicii, Roma a fost cel mai bogat oras din lume, o metropola cosmopolita populata de un milion de oameni, epicentrul unui imperiu in expansiune.

7.3
Mongol (2007)

Inainte de a cuceri jumatate din lumea cunoscuta, Temujin a fost un simplu sclav. Filmul arata cum a reusit el sa porneasca de la umila conditie din tinerete pentru a ajunge la doar 40 de ani marele Ginghis Han, conducatorul hoardelor cotropitoare ale mongolilor si liderul unuia dintre cele mai mari imperii pe care le-a cunoscut vreodata istoria.

8.8
Spartacus: Nisip insangerat (2010)

Ţara l-a trădat. A fost împins către sclavie. S-a renăscut ca luptător. Spartacus: Blood and Sand este o amplă trecere în revistă a vieţii celui mai faimos gladiator roman - totul într-o notă sângeroasă, viscerală.

7.3
Red Cliff I (2008)

La început de secol al III-lea, ţinutul Wu este invadat de tiranul Cao Cao cu armata lui de 1 milion de soldaţi. Conducătorul zonei atacate, Sun Qual, este nevoit să ceară ajutor rivalului Liu Bei, dar, chiar şi aşa, armatele celor doi nu sunt nici pe departe la fel de numeroase.

7.5
Red Cliff II (2009)

În 208 AD, în ultimele zile ale dinastiei Han, prim-ministru perspicace Cao Cao l-a convins pe împăratul Han spulberand singura modalitate de a uni toate fortele din China. A fost să declare război regatele Xu din partea de vest şi de Est, Wu în sud. Aşa a început o campanie militară de amploare fără precedent, condusa de primul-ministru.

vineri, 23 martie 2012

300 (2006)

"300" este o evocare feroce a Bătăliei antice de la Termopile în care Regele Leonidas (Gerard Butler) şi 300 de spartani au luptat până la moarte împotriva lui Xerxes şi a armatei sale masive de persani. Înfruntând şanse de nebiruit, vitejia şi sacrificiul lor inspiră toti grecii să se unească împotriva duşmanului lor persan, lucru extrem de important pentru păstrarea democraţiei.

Inspirat de opera desenatorului Frank Miller, creatorul "Sin City", "300" este o aventură epică despre pasiune, curaj, libertate şi sacrificiu întrupate de luptătorii spartani care au dus una dintre cele mai mari lupte din istorie. Co-scris şi regizat de Zack Snyder ("Dawn of the Dead"), filmul aduce aclamatul roman grafic al lui Miller la viaţă combinând acţiunea vie cu fundale virtuale care captează versiunea sa a acestei poveşti istorice antice.

Warner Bros. Pictures prezintă în asociere cu Legendary Pictures şi Virtual Studios o producţie Mark Canton/Gianni Nunnari, "300". Filmul îi are în rolurile principale pe Gerard Butler ("Phantom of the Opera"), Lena Headey ("The Brothers Grimm"), David Wenham (trilogia "The Lord of the Rings") şi Dominic West ("The Forgotten"). Scenariul este scris de Zack Snyder & Kurt Johnstad şi Michael B. Gordon, pe baza romanului grafic al lui Frank Miller şi Lynn Varley.

"300" este produs de Gianni Nunnari ("The Departed"), Mark Canton ("Land of the Dead"), Bernie Goldman ("Land of the Dead") şi Jeffrey Silver ("Training Day") cu Deborah Snyder, Frank Miller, Craig J. Flores, Thomas Tull, William Fay şi Benjamin Waisbren servind drept producători executivi.

Alături de Snyder în spatele scenei au fost directorul de imagine Larry Fong, proiectantul de producţie James Bissell, monteurul William Hoy, creatorul de costume Michael Wilkinson şi supervizorul efectelor vizuale Chris Watts. Muzica este făcuta de Tyler Bates. Warner Bros Records distribuie albumul coloanei sonore orchestrate, compusă în întregime din muzica lui Bates, odată cu debutul filmului pe marile ecrane pe 9 martie.

Odata cu debutul filmului în cinematografele conveţtionale, "300: The IMAX Experience" va fi transmis în cinematografele IMAX® din întreaga lume. Acest film a fost re-facut în The IMAX Experience® cu tehnologia brevetata IMAX DMR® (Re-facere digitala). 300: The IMAX Experience marchează cel de-al treisprezecelea film IMAX cu Warner Bros. Pictures până în prezent. Cinematografele IMAX vor permite audienţei să experimenteze lupta spartanilor pentru libertate şi glorie pe unele dintre cele mai mari ecrane ale lumii, înconjurată de sunet surround digital de ultimă generaţie. IMAX®, IMAX® 3D, IMAX DMR®, IMAX MPX® şi The IMAX Experience® sunt mărci înregistrate ale Corporaţiei IMAX. Mai multe informaţii despre Companie pot fi găsite la www.imax.com.

"300" este distribuit în întreaga lume de Warner Bros. Pictures, o companie Warner Bros. Entertainment. Acest film a fost evaluat "R" pentru "secvenţele grafice de luptă în întregime, ceva sexualitate şi nuditate".

Mongol (2007)

Inainte de a cuceri jumatate din lumea cunoscuta, Temujin a fost un simplu sclav. Filmul arata cum a reusit el sa porneasca de la umila conditie din tinerete pentru a ajunge la doar 40 de ani marele Ginghis Han, conducatorul hoardelor cotropitoare ale mongolilor si liderul unuia dintre cele mai mari imperii pe care le-a cunoscut vreodata istoria.

In 1162 se naste Temujin,undeva in zona lacului Onon, cel care va realiza unirea tuturor triburilor mongole in anul 1190. La varsta de numai 13 ani, Temujin isi dovedeste calitatile de conducator prin uciderea fratelui sau vitreg, Bekhter. Domnia lui Temujin atinge punctul culminant in anul 1206, atunci cand este numit "Hanul hanilor" luandu-si numele de Genghis Khan. Se stinge din viata in 1227, dupa un accident de calarie.

Temudjin este jucat în mod excepţional de actorul japonez Tadanobu Asano, iar soţia sa Bőrte este jucată de Khulan Chuluun. Filmul începe când Temudjin este de 9 ani. Tatăl său îl ia să-şi aleagă o nevastă de la un trib cu care el era la cuţite, Merkit. Noaptea îi prinde pe drum şi ei trag să înopteze la ceva amici de-ai lor, unde o fetiţă cu un an mai mare decât Temudjin îi spune băiatului că s-o aleagă pe ea de soţie. Tânărul este de acord, în ciuda faptului că tatăl său ar fi vrut altfel. Astfel, misiunea lor se termină devreme, dar alegerea aceasta a băiatului va schimba pentru totdeauna cursul vieţii sale. La câteva zile, în drum spre casă, tatăl este otrăvit de nişte rivali, la sosirea sa acasă supuşii tatălui îi fură averea, şi copilul rămâne singur cu mama sa. Un fost supus al tatălui vrea să-l omoare, dar mongolii nu omoară copiii… aşa că ei vor veni la anul după tânărul Temudjin.

Cei cinci ani, în care Temudjin a promis că se va întoarce după Bőrte trec; şi alţii cinci după ei… tânărul este rob, fuge, încheie o frăţie de sânge cu Jamucha (Honglei Sun) şi se luptă mereu să-şi scape viaţa. Apoi merge să-şi ia soţia care l-a aşteptat. Bőrte va juca un rol extrem de important în formarea bărbatului ei. Acesta o iubeşte pe ea şi numai pe ea, şi este gata să-o ia mereu înapoi de nenumărate ori, de două ori chiar cu copii a căror paternitate este dubioasă… Dar şi Bőrte îl iubeşte şi-l aşteaptă mereu să se întoarcă.

În final, vândut unui împărat chinez, Temudjin ajunge închis într-o cuşcă şi expus ca un sălbatic pentru privirile curioşilor. Dar nici aceasta nu poate învinge dorinţa de supravieţuire a lui Temudjin, şi acesta scapă până la urmă cu ajutorul lui Bőrte şi se întoarce acasă. Acolo adună câteva triburi, şi se decide să unească toate triburile mongole şi să stabilească legi simple dar solide pentru totţi. Ultimul biruit este chiar Jamucha, fratele de sânge. De-acum Gengis Han este liderul tuturor mongolilor.

Filmarea este în peisaje ce-ţi taie respiraţia, viaţa şi condiţiile de trai ale mongolilor sunt perfect înfăţişate, deşi după imaginaţie şi foarte puţine surse sigure de inspiraţie, deoarece mongolii nu şi-au scris istoria ci aceasta a fost transmisă pe cale orală şi s-a pierdut în mare parte. Asano aduce mult profesionalism unui rol jxtrem de solid şi complex. Bodrov realizează un film care te face să aştepţi celelalte două promise.

Alexander (2004)

A reprezentat multe, pentru multi oameni - un rege razboinic neinfricat, plin de ambitia, curajul si aroganta tineretii, care si-a condus trupele coplesite numeric impotriva imenselor armate persane; un fiu care a cautat cu disperare sa se bucure de aprobarea severului sau tata acoperit de cicatricele multor batalii, dar in acelasi timp sfasiat si chinuit de mostenirea lasata de mama sa; un cuceritor neobosit, care nu a pierdut niciodata o batalie si care si-a impins soldatii pana la limitele lumii cunoscute in epoca sa; un vizionar al carui destin, cu visurile si faptele sale de vitejie, a ramas pentru totdeauna in istorie, contribuind la modelarea lumii, asa cum o cunoastem astazi. A fost toate acestea si mult mai multe. El a fost Alexandru cel Mare.

Filmul lui Oliver Stone, Alexandru, se bazeaza pe povestea adevarata a unuia dintre cei mai influenti si mai stralucitori lideri din istoria omenirii Alexandru (COLIN FARRELL) – un barbat care cucerise 90% din lumea cunoscuta a epocii sale inainte sa implineasca varsta de 25 de ani. Alexandru si-a condus trupele invincibile, alcatuite din soldati greci, macedoneni si mai tarziu orientali, pe o distanta de 35 000 kilometri de asedii si cuceriri in numai opt ani, astfel incat, la data cand a murit, la varsta de 32 de ani, isi faurise deja un imperiu asa cum lumea nu mai vazuse niciodata.

In decorul lumii precrestine a lui Alexandru cel Mare, cu obiceiuri sociale si morale mult diferite de cele contemporane, filmul exploreaza o epoca de o frumusete fara rival, dublata insa de o brutalitate incredibila, cu idealuri inalte si tradari cutremuratoare. Filmul prezinta cu indrazneala si sinceritate viata lui Alexandru cel Mare si relatia sa cu mama, Olympias (ANGELINA JOLIE), tatal Filip (VAL KILMER), prietenul si tovarasul de lupta, comandantul Hephaistion (JARED LETO), Roxane, frumoasa si ambitioasa lui sotie (ROSARIO DAWSON), precum si generalul si confidentul sau de incredere Ptolemeu (ANTHONY HOPKINS).

Extraordinara sa evolutie incepe cand Alexandru ataca Macedonia, conducandu-si armatele pentru a smulge vestul Asiei de sub controlul persilor, si continua cand tanarul comandant isi impinge trupele coplesite numeric catre o victorie imposibila, repurtata chiar asupra puternicei armate persane. Alexandru isi extinde imperiul pana in tinuturile necunoscute unde astazi se afla Asia Centrala, aventurandu-se apoi dincolo de Kush, mai departe decat ajunsese vreodata un occidental si continuandu-si cuceririle in lumea exotica a Indiei. Un fapt incredibil si probabil unic in analele istoriei militare este ca Alexandru cel Mare nu a fost niciodata infrant in batalie. El si-a impins neobosit armatele prin deserturi, munti si jungle, in tinuturi bizare si misterioase, a cucerit toti dusmanii care au indraznit sa i se opuna si a facut fata cu bine tentativelor de razvratire ale propriilor sai soldati.

Filmul urmareste evolutia lui Alexandru catre statutul de legenda vie, de la tanarul impulsionat de visuri de glorie, aventura si mit, pana la legaturile sale puternice cu cei mai apropiati credinciosi, culminand cu misterioasa lui moarte in singuratate, atunci cand deja era conducatorul unui imperiu urias. Alexandru este povestea incredibila a unei vieti care a unit lumea cunoscuta a epocii respective si a demonstrat cel putin faptul ca soarta le zambeste celor indrazneti.

Troia (2004)

De-a lungul timpului, oamenii au purtat razboaie. Unele pentru putere, unele pentru glorie, unele pentru onoare - si altele pentru iubire.

In Grecia antica, pasiunea unuia dintre cele mai celebre cupluri ale literaturii, Paris, Printul Troiei (ORLANDO BLOOM) si Elena (DIANE KRUGER), Regina Spartei, genereaza un razboi care va devasta o civilizatie.

Cand Paris o rapeste pe Elena sotului ei, Regelui Menelau (BRENDAN GLEESON), aceasta este o insulta care nu poate fi suportata. Mandria familiala spune ca un afront adus lui Menelau este un afront fratelui sau, Agamemnon (BRIAN COX), puternicul rege din Micene, care uneste imediat toate armatele vaste ale Greciei pentru a o aduce pe Elena inapoi din Troia, pentru a apara onoarea fratelui sau.

De fapt, lupta lui Agamemnon pentru onoare este corupta de aviditatea lui coplesitoare- trebuie sa cucereasca Troia pentru a castiga zona egeeana, asigurand astfel suprematia vastului sau imperiu.

Fortareata, sub comanda Regelui Priam (PETER O’TOOLE) aparata de puternicul print Hector (ERIC BANA), este o citadela pe care nici o armata nu a reusit sa o infranga. Un singur om reprezinta cheia victoriei sau a infrangerii Troiei - Ahile (BRAD PITT), considerat unul dintre cei mai mari luptatori in viata.

Arogant, rebel si aparent invincibil, Ahile nu are devotament fata de nimic si de nimeni, cu exceptia propriei glorii. Nevoia lui nestavilita de renume etern este cea care il determina sa atace portile Troiei sub steagul lui Agamemnon - dar iubirea va fi in final cea care ii decide soarta.

Agora (2009)

În Egiptul secolului 4, aflat sub cucerirea Imperiului Roman, revoltele religioase izbucnite pe străzile din Alexandria ajung şi la zidurile faimoasei biblioteci. Închisă între zidurile acesteia, Hypatia (Rachel Weisz), astronom şi matematician de geniu, se luptă să salveze înţelepciunea Lumii Vechi cuprinsă în nepreţuitele comori literare, ajutată de discipolii săi. Doi tineri se luptă pentru a cuceri inima frumoasei Hypatia - discipolul acesteia, Orestes (Oscar Isaac), un tânăr nobil, foarte abil, şi Davus (Max Minghella), sclavul ei. Davus are de făcut o alegere cumplită - aceea de a rămâne alături de stăpâna sa pe care o iubeşte în secret sau să aleagă libertatea, alăturându-se rebelilor religioşi care vor cuceri cu siguranţă şi biblioteca.


Cu patru ani în urmă, când terminase proiectul extrem de personal "Mar adentro", Alejandro Amenabar nici nu visa că avea să fie implicat într-o superproducţie despre romani şi creştini din Egiptul antic.
"Acest film a fost conceput ca un proiect internaţional, urmând a fi filmat în Anglia, pentru că vorbim de un buget de aproape 50 de milioane de euro."

"Chiar de la începutul acestui proiect, scopul meu a fost să fac publicul să simtă ca şi cum ar urmări o echipă CNN realizând un documentar despre ceva ce s-a întâmplat în secolul 4. Am abordat filmul cu un simţ al urgenţei de a relata, stil "breaking news”. "Acest film e o călătorie în timp şi spaţiu. Este o oglindă în care oamenii să poată privi trecutul şi să vadă cât de puţin s-a schimbat lumea."

"Agora este povestea unei femei, a unui oraş, a unei civilizaţii şi a unei planete. Agora este planeta unde ar trebui să trăim cu toţii împreună. Am încercat să arăt umanitatea în mijlocul tuturor speciilor de pe Pământ, şi Pământul încadrat în Univers. Oamenii i-am văzut ca pe nişte furnici, iar Pământul ca pe o sferă micuţă ca oricare alta, învârtindu-se printre multe alte stele. Iată de ce ne-am jucat cu schimbarea de perspectivă. [...] Am ales să fim martori direcţi la ceea ce se întâmplă, şi nu să contemplăm faptele dintr-un colţ îndepărtat. Şi, cel mai important, nu am transformat violenţa într-un spectacol în sine."

"Cand ne-am dat seama că acel moment special din istoria omenirii este extrem de asemănător cu realitatea noastră contemporană [...] am realizat că puteam face un film despre trecut, filmul fiind, de fapt, despre prezent.” "Dacă Hypatia este întruchiparea femeii moderne, atunci Roma antică este simbolul unei superputeri aflate într-un moment de turnură istorică."